Hoppa till huvudinnehåll

Lämna väskan hemma!

På grund av det rådande säkerhetsläget ber vi att ni lämnar väskor som är större än en A4 hemma. Det går att lämna in större väskor i garderoben, men de kommer att kontrolleras.

Biotiden 1934 - 1987

Lorensbergsteatern blev Lorensbergs Bio 1934, när Göteborgs Stadsteater stod klar på Götaplatsen. Scenen gränsades av med hjälp av järnridån och bioduken sattes upp framför. Genast blev Lorensbergs Bio en av de finaste s k premiärbiograferna i Göteborg. Första spelfilmen var "Det hände en natt" med Claudette Colbert och Clark Gable i huvudrollerna. Premiärerna avlöste varandra och dekorationerna utanför teatern blev allt mer spektakulära. Bio blev det stora folknöjet.

I samband med att teaterfolket flyttar till Göteborgs Stadsteater på Götaplatsen, flyttar biografverksamheten in. Maskinrummet byggs i övre foajén. Ett två ton tungt betongrum, som ska skydda övriga huset från de brandfarliga celluloidfilmerna. I övrigt förändras en stor del av interiören både vad gäller färg och form. Garderober tas bort och blir biofoajé med fåtöljer och bord. Hela salongens stolsfält byts ut till nya, röda, bekväma stolar. Benutrymmet blir också större för alla (inte bara för det "finfina" folket på främre parkett). Framför bioduken hänger en färgglad ridå med vågor, moln och en sprutande delfin.
Bio är på den här tiden spektakulärt och de olika biografägarna gjorde allt, för att göra reklam för sina filmer. På Lorensbergs Bio, en av de stora biograferna, kom ofta skådespelare och regissörer till premiärerna och det skrevs mycket om allt som hände runt filmerna, i både kvälls- och skvallerpress.

Vid Europapremiären på "De tappra unga männen" 1960 var till exempel vår egen boxningsvärldsmästare Ingemar Johansson på plats, han var  en av aktörerna i filmen.

1966 blev Clark Olofsson, en av sveriges mest beryktade bankrånare, jagad av polis i bänkraderna.

Biografen har dock inte nytta av scenutrymmen och loger, så efter 20 år av dammsamlande, flyttar Teaterhistoriska museet in. De gör utställningslokal av både loger och scen och arkiv i scenkällaren.

I juni 1987 har filmen "Leif" med Galenskaparna och After Shave premiär på Lorensbergs Bio. Det var upptakten till "den andra teaterperioden", för då insåg ensemblen att här, finns en utmärkt salong för deras nästa teaterproduktion. Sagt och gjort. De hyr biografen i andra hand av SF, bygger en scen inne i salongen och får så småningom  förstahandskontrakt och tillgång till hela scenen. Teaterhistoriska museet får plats på nyöppnade Stadsmuseet. Lorensbergsteatern blir åter en nyskapande, modern teater, med allehanda revyer, pjäser, konserter och dansföreställningar.

forstateaterperioden

Första teaterperioden 1916 - 1934

Stinsen brinner

Andra teaterperioden 1987 - 2016

teaterglimtar

Teaterglimtar