Hoppa till huvudinnehåll

Lämna väskan hemma!

På grund av det rådande säkerhetsläget ber vi att ni lämnar väskor som är större än en A4 hemma. Det går att lämna in större väskor i garderoben, men de kommer att kontrolleras.

Teaterglimtar

Vår 100-åring har många spännande vinklar och vrår, både ur arkitektonisk och teaterteknisk synvinkel. Vi har filmat korta snuttar från olika ställen i vårt fina hus.

Lorensbergsteatern byggdes på bara 6 månader, men det fanns en stor ambition, att allt skulle vara så modernt som möjligt. Det finns flera ställen i huset, där vi faktiskt använder oss av den 100 år gamla tekniken. Förvisso renoverad, men den utnyttjas på samma sätt som den var avsedd.

Mycket av den teatertekniska terminologin härrör sig från segelfartygens tid. Detta på grund av att det ofta var sjömän som arbetade på teatrar under vinterhalvåret, för århundraden sedan. Det är tackel, rå, rep och tåg. Skrock är lika vanligt inom teatervärlden som i vanliga livet, bl a får man inte vissla på scen, om det inte ingår i föreställningen, då kan man få något i huvudet. Det kommer sig av att sjömännen var vana att kommunicera på fartygen med hjälp av visslingar.

Som nästan alla gamla hus har vi också ett spöke. Vi har döpt honom till Lorens. Han har sin plats högt upp på vinden och sitter och tittar ut på publiken när de anländer till teatern. Han gör lite bus också, men det är en annan historia...

Huset används ju också som produktionskontor och hemmascen för Galenskaparna och After Shave och deras historia. Andra teaterperioden har också några spännande och/eller vardagliga saker att visa. Klädförråd, kontor och modern teaterteknik.

forstateaterperioden

Första teaterperioden 1916 - 1934

biotiden

Biotiden 1934 - 1987

Stinsen brinner

Andra teaterperioden 1987 - 2016